Zo voorkom je cybercriminaliteit!

U heeft het ongetwijfeld gehoord, want het was deze zomer volop in de media: een wereldwijde ransomware-aanval legde de computers van tientallen bedrijven plat. Ook twee grote containerterminals in de Rotterdamse haven waren slachtoffer. De schade liep op tot in de tientallen miljoenen euro’s, doordat medewerkers dagenlang niet konden werken.


Cybercrime komt steeds vaker voor en is momenteel zelfs de grootste bedreiging voor het bedrijfsleven en de overheid. Wat kunt u doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van cybercriminaliteit? We zetten een aantal tips op een rij.

 

1. Neem technische maatregelen

Er zijn diverse geautomatiseerde oplossingen op de markt waarmee u zich kunt wapenen tegen aanvallen van internetcriminelen. Met de juiste anti-virusscanners, anti-malware software en webfiltering software houdt u de meest voorkomende problemen buiten de deur.

 

2. Zorg dat uw software up-to-date is

Softwareleveranciers zijn continu bezig hun applicaties te updaten en de beveiliging te verbeteren. Ook Microsoft heeft bij de lancering van Windows Server 2016 zeer veel aandacht besteed aan een verbeterde beveiliging. Zo kent het besturingssysteem verschillende opties waarmee servers beter beveiligd kunnen worden tegen ongeoorloofd kopiëren van gegevens. Hiermee komt het systeem tegemoet aan de steeds hogere eisen die organisaties en overheden stellen aan het voorkomen van datalekken.

Denk bij het updaten niet alleen aan uw besturingssystemen, maar zorg dat u ook uw internetbrowsers altijd bijwerkt. Datzelfde geldt voor pakketten als Adobe en Java die ook regelmatig met nieuwe patches komen.

 

3. Maak regelmatig back-ups

Virusscanners, anti-malware software en webfiltering software herkennen virussen of malware die al bekend zijn. Ze herkennen dus geen spiksplinternieuwe ransomware of virussen. Daarom is het regelmatig maken van back-ups essentieel. Vaak is een back-up nog het enige redmiddel als u te maken krijgt met een gehackte server, ransomware of een virus. In een van onze eerdere blogs kunt u lezen waar u bij het maken van een back-up op moet letten

 

4. Zorg voor bewustwording bij medewerkers

Misschien wel een van de belangrijkste tips: Maak gebruikers bewust van de risico’s. Komt er een mailtje binnen dat u niet vertrouwt? Klik het dan vooral niet open, maar gooi het meteen weg. En ook een bijlage bij een e-mail van een onbekende afzender moet een belletje doen rinkelen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 

Helpdesk

Aanvraagformulier

Remote Support Client

 

Disclaimer - Sitemap

 

Contact

Hortensiastraat 44-46

3261 BJ Oud Beijerland

 

Tel: 0186 - 64 37 37

Fax: 0186 - 64 37 39

 

Overige gegevens

IBAN. NL92 RABO 0101 2783 30

BTW. NL806683326B01

KvK. 23087619