Zo bent u goed voorbereid op de risico's van BYOD

/nc-automatisering-risicos-BYOD

Steeds vaker nemen werknemers hun eigen apparatuur mee naar het werk en gebruiken ze hun laptop, tablet of smartphone om werkgerelateerde taken uit te voeren. Bring Your Own Device (BYOD) lijkt zo vanzelfsprekend, maar is niet zonder risico’s. Waar moet u aan denken? 

 

 

De voordelen

De voordelen van BYOD zijn duidelijk. Want waarom zou je als werkgever handenvol geld uitgeven aan al die kostbare apparatuur en software, terwijl bijna iedereen tegenwoordig beschikt over een smartphone, laptop en tablet? Ook voor werknemers biedt BYOD allerlei voordelen. Want hoe fijn is het om op het werk met je eigen vertrouwde devices te kunnen werken? En hoe handig is om overal toegang tot je e-mail te hebben? Of om thuis nog even te kunnen doorwerken aan dat rapport waar je vanmiddag op de zaak mee was begonnen?

 

Remote-apps

Vooral sinds de opkomst van de zogenaamde remote-apps, waarmee gebruikers overal toegang hebben tot hun bestanden, wint BYOD duidelijk aan populariteit. Met een remote-app kun je met laptop, tablet of smartphone verbinding maken met de computer op de zaak en deze op afstand bedienen. En of je nu op een Apple-tablet, een Android-smartphone of Windows-laptop werkt, zo’n remote-app zorgt op ieder apparaat voor dezelfde gebruikerservaring.

 

Bring Your Own Device – niet zonder risico’s

Toch biedt BYOD niet alleen voordelen. Het is goed om u ook bewust te zijn van de risico’s. We zetten er een aantal op ’n rij.

 

Extra beveiligingsrisico’s

Met al die verschillende devices kan de IT-afdeling het overzicht al snel kwijtraken en is het een grote uitdaging om alle apparaten te managen. Apparaten maken bijvoorbeeld gebruik van verschillende besturingssystemen, wat tot extra beveiligingsrisico’s kan leiden. Hoe controleert u of alles wel veilig gebeurt?

 

Wie is verantwoordelijk?

Stel dat een medewerker een app of bestandje installeert waarmee malware op zijn laptop terecht komt. En dat daardoor het wachtwoord voor de werkomgeving in verkeerde handen valt. Wat dan? En wat als een medewerker zijn smartphone verliest, waarop niet alleen privébestanden staan, maar ook bedrijfsgevoelige informatie? Wie is er dan verantwoordelijk? En hoe gaat u om met het risico op datalekken?

 

Recht op privacy

Bij vermissing of diefstal kunt u natuurlijk de tracking-optie inschakelen om de telefoon op te sporen. Maar zitten werknemers er wel op te wachten dat de baas hen 24 uur per dag in de gaten houdt? Bovendien moet de werknemer van tevoren weten dat hij gecontroleerd kan worden. Zomaar privéapparatuur controleren is volgens de wet op de privacy niet toegestaan.

 

Denk na over de gevolgen

En wanneer u als werkgever besluit om alle bestanden van een gestolen telefoon op afstand te wissen, dan betekent dat ook dat een werknemer al zijn privéfoto’s op zijn mobiel kwijt is. Het is belangrijk om al dit soort scenario’s te revue te laten passeren en te bedenken wat de gevolgen kunnen zijn. Voor zowel werkgever als werknemer!

 

Stel een BYOD-beleid op

Hoe handig BYOD dus ook kan zijn, het is verstandig om vooraf goed na te denken over de mogelijke consequenties. Zet alle voor- en nadelen op een rij en besluit dan of de risico’s voor uw bedrijf aanvaardbaar zijn. Is ‘ja’ daarop het antwoord? Stel dan een BYOD-beleid op en bespreek de regels met uw medewerkers. Zo komt niemand achteraf voor verrassingen te staan.

 

 

Helpdesk

Aanvraagformulier

Remote Support Client

 

Disclaimer - Sitemap

 

Contact

Hortensiastraat 44-46

3261 BJ Oud Beijerland

 

Tel: 0186 - 64 37 37

Fax: 0186 - 64 37 39

 

Overige gegevens

IBAN. NL92 RABO 0101 2783 30

BTW. NL806683326B01

KvK. 23087619