Computer aangevallen? 6 tips tegen malware, ransomware en datalekken

Cybercriminelen zijn creatief. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om in computersystemen of databestanden in te breken. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig kunt u zelf ook een hoop doen om zoveel mogelijk ellende te voorkomen. We geven 6 tips.

 

 

Malware, ransomware, datalekken… Ook de online wereld is helaas niet zonder gevaar. En de risico’s zijn duidelijk. U raakt gegevens kwijt, bestanden worden onbruikbaar, data komt op straat te liggen. Naast financiële consequenties kan dit ook enorme imagoschade tot gevolg hebben. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen!

 

Met onderstaande tips kunt u voorkomen dat uw organisatie slachtoffer wordt van dergelijke aanvallen.

 

1. Maak gebruik van beveiligingssoftware

Er zijn tal van geautomatiseerde oplossingen op de markt waarmee u zich kunt wapenen tegen aanvallen van internetcriminelen. Zorg dus dat u gebruikmaakt van de juiste anti-virusscanners, anti-malware software en webfiltering software. Daarmee houdt u de meest voorkomende problemen buiten de deur.


2. Blijf up-to-date

Softwareleveranciers brengen niet voor niets regelmatig updates uit. Zorg er dus voor dat niet alleen uw besturingssystemen, maar ook uw internetbrowsers altijd bijgewerkt zijn. Ook pakketten als Adobe en Java komen regelmatig met nieuwe patches.


3. Geef gebruikers alleen de rechten die ze nodig hebben

Zorg dat gebruikers niet teveel rechten hebben. Wanneer een gebruiker onverhoopt toch met malware of ransomware in aanraking komt, voorkomt dit dat uw complete systeem geïnfecteerd raakt. (hierover binnenkort meer !)


4. Maak gebruikers bewust

Wees u bewust van de risico’s en maak ook gebruikers hierop attent. Heeft u per ongeluk toch een besmet bestand geopend, of een verdachte link aangeklikt? Sluit de computer dan zo snel mogelijk en op de juiste manier af en alarmeer direct de IT-afdeling of leidinggevende, zodat er meteen actie ondernomen kan worden.


5. Blijf zelf nadenken

Ook al houden anti-viruspakketten een hoop ellende tegen, blijf altijd zelf nadenken! Als u in uw functie nooit een factuur ontvangt, waarom zou u die dan nu ineens wel binnenkrijgen? Denk dus twee keer na voordat u een bestand opent. Twijfelt u? Gooi het mailtje dan ongeopend weg. En vertrouwt u het echt niet? Dan is het beste advies nog altijd: meld het probleem. Want een besmette computer of geïnfecteerd systeem gaat nooit vanzelf over!


6. Zorg voor regelmatige back-ups

Maak regelmatig back-ups waar u in geval van nood op kunt terugvallen. Daarmee voorkomt u, in geval van nood, dat kostbare data verloren gaat en bent u ervan verzekerd dat u zo snel mogelijk weer aan het werk kunt. Tips over het maken van back-ups leest u hier.


En ten slotte…

Wij willen deze blog afsluiten met een korte terugblik op het jaar dat inmiddels bijna achter ons ligt. 2016 was een productief jaar voor NC Automatisering. En dat hebben wij uiteraard mede te danken aan de prettige samenwerking met onze partners en relaties. Wij willen u dan ook hartelijk danken voor het in ons gestelde vertrouwen en kijken uit naar een mooi en succesvol nieuw jaar.


Wij wensen u sfeervolle feestdagen en een voorspoedig 2017!

 

Helpdesk

Aanvraagformulier

Remote Support Client

 

Disclaimer - Sitemap

 

Contact

Hortensiastraat 44-46

3261 BJ Oud Beijerland

 

Tel: 0186 - 64 37 37

Fax: 0186 - 64 37 39

 

Overige gegevens

IBAN. NL92 RABO 0101 2783 30

BTW. NL806683326B01

KvK. 23087619